Biologische begrippen en keurmerken

Begrippenlijst v/d Natuur

Etiketten zitten vol met kreten, termen en keurmerken. Hieronder onze gids bij het scheiden van het marketing kaf van het keurmerk koren. 

.

Wat is Skal?

Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland.

Biologisch is een wettelijk beschermde term. De biologische wetgeving is gericht op het behoud en de rechtvaardiging van het vertrouwen van de consument in biologische producten. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet.

De Europese overheid bepaalt de regels, de gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en Skal controleert hierop. Zo kan de consument er van op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. Skal houdt toezicht op de hele biologische keten, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

.

Wat betekent dat groene blaadje?

Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Dus alle bedrijven in de keten behalve de winkels die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen.

Met de afgifte van dit keurmerk maakt Skal de betrouwbaarheid van biologische producten zichtbaar voor afnemer en consument. Zo draagt Skal bij aan de aantoonbare betrouwbaarheid van de biologische sector.

.

Wat betekent het EKO keurmerk?

Voorheen was dit het keurmerk voor Biologische gecertificeerde producten. Dit logo is inmiddels vervangen door het Europese groene blaadje.

De betekenis van het EKO keurmerk is sindsdien iets veranderd: het wil zeggen dat deze biologische bedrijven nóg duurzamer willen werken dan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voorschrijven. Het is een aanvulling op het Europese Groene blaadje.

.

Wat is Biologisch-Dynamisch?

Biologisch-dynamische of biodynamische landbouw en voeding is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Bovenop de biologische normen voldoen biologisch-dynamische boeren aan extra eisen. Er wordt meer belang gehecht aan een gesloten kringloop.

Ook wordt er gestreefd naar een volledige voortplantingscyclus van gewassen en dieren, en er is aandacht voor spirituele en kosmische aspecten. In een biologisch-dynamisch bedrijf hebben de koeien hoorns, vind je vaak zowel veeteelt als akkerbouw (gemengde bedrijven) en wordt de natuur gezien als een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Ze zijn daardoor vaak heel divers en je ziet veel vogels, vlinders en bloemen.

De producten hebben vaak een sterk regionaal karakter. Het landbouwbedrijf produceert niet alleen, maar neemt actief deel aan de maatschappij. Biologisch-dynamische bedrijven zijn vaak zorgboerderijen of hebben een andere maatschappelijke functie.

Ook in de verwerking van biologisch-dynamische producten gelden aanvullende eisen bovenop "biologisch". Zo mag melk niet worden gehomogeniseerd en mogen minder additieven worden gebruikt (citroenzuur en ascorbinezuur zijn bijvoorbeeld verboden). In biodynamische producten mogen uitsluitend pure aroma-extracten worden gebruikt om smaak te verrijken.

.

Wat is Demeter?

Demeter producten zijn gecertificeerde biologisch-dynamische producten.

Alle producten met een Demeter-keurmerk voldoen in ieder geval aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Boeren en verwerkers die daarnaast voldoen aan de Demeter normen en richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter certificaat en mogen het Demeter keurmerk voeren.

Zie ook : "Wat is Biologisch-Dynamisch?"

Wat is Reform?

"Laat het natuurlijke zo natuurlijk mogelijk", dat is het motto van reform. De reformbeweging wilde met gezonde, natuurlijke voeding en op natuurlijke wijze ziektes voorkomen en genezen. De beweging ontstond in Duitsland aan het eind van de 19e eeuw. Reformproducten zijn samengesteld uit zoveel mogelijk puur natuurlijke ingrediënten maar kunnen ook ‘gangbare’ niet biologische ingrediënten bevatten.

Bij het productieproces van de producten worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen en geen kunstmatige conserveringsmiddelen gebruikt. Bekende voorbeelden zijn gistvlokken, lecithine, tarwe-/haverzemelen, supplementen, kruiden en homeopathische geneesmiddelen. Deze kunnen je lichaam op een natuurlijke manier een handje helpen als dit soms nodig is. Het gebruik van alcohol en tabak wordt afgeraden en in plaats van koffie en thee worden van granen gemaakte koffievervangers en kruidenmengsels aangeraden.

Wat is Fair Trade?

Fair Trade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fair Trade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.

Is biologisch ook Fair Trade?

Eigenlijk hebben biologisch en Fair Trade geen banden. Biologisch gaat over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. Fair Trade gaat over handel, meestal in ontwikkelingslanden. Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch Fair Trade te zijn, en andersom ook niet. In de praktijk gaan biologisch en fair trade vaak hand in hand. Het onderliggende idee is immers hetzelfde: eerlijk omgaan met het leven op aarde.

Lees meer over Fair Trade

Blauwe vinkje & Groene vinkje ( gezondere keuze / bewuste keuze )

De voedingsmiddelenbranche probeert voor de consument een gezonde keuze voor te stellen door middel van het geven van deze keurmerken. Minder suiker, zout of verzadigd vet bepalen dit voedingskeuzelogo. Uiteindelijk doel is om Nederland gezonder te maken om de consument te helpen kiezen voor producten met dit logo. Bij het groene vinkje gaat het bij basisvoedingsproducten uit de schijf van 5, deze vindt je terug op brood, zuivel en fruit die iets gezonder zijn dan ander brood, zuivel of fruit.

Blauwe vinkjes vind je terug op producten die je niet elke dag nodig hebt en die net iets gezonder zijn dan hun soortgenoten. Snoep, siroop, hotdogs en chips kunnen zo een vinkje krijgen. In de Natuurwinkel zal je deze vinkjes niet aantreffen omdat al onze producten sowieso de gezondere en bewustere keuzes zijn. Ben je op zoek bent naar dit soort producten? Wij helpen je graag en kunnen ook uitleggen waarom te kiezen voor een bepaald product.

Stel een vraag