Biologische honing

Deze honing vindt u in onze winkel

Hieronder kunt vinden welke soorten biologische honing bij ons verkrijgbaar zijn. Wilt u meer weten over de oorsprong, samenstelling en kracht van honing? Lees dan ook ons artikel "Alles over honing".

Tijmhoning

Tijmhoning is bekend als middel tegen hoestbuien en keelpijn. Tijmhoning kan de spijsvertering stimuleren en kan een antiseptisch effect hebben op infecties van het maag-darmkanaal en de urinewegen. Bovendien zou het bij griepachtige infecties en bronchitisachtige verschijnselen kunnen helpen.

Koolzaadhoning

Koolzaadhoning wordt vroeg in de zomer door de bijen gewonnen op de koolzaadvelden in o.a. de Belgische Ardennen. De honing is neutraal van smaak en (door de snelle kristallisatie) wit van kleur. Koolzaadhoning is erg goed bij aandoeningen aan de luchtwegen, zoals verkoudheid.

Lindehoning

Lindehoning wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de bloesem van de lindebomen. De kleur van de honing is als goud en de honing heeft een zeer licht mintsmaak. Ook bij de lindehoning verloopt het kristallisatieproces langzaam.

Klaverhoning

Klaverhoning is afkomstig van de witte klaver. Door de snelle kristallisatie is de honing in de pot altijd wit van kleur. De smaak is karamelachtig zoet, een smaak die bijna iedereen bevalt. Klaverhoning wordt hierdoor ook wel 'kindertjeshoning' genoemd. Een voordeel van klaverhoning is dat deze (door de boterachtige vorm) niet zo snel van de boterham afloopt.

Bloemenhoning

Bloemenhoning heeft nooit exact dezelfde smaak en/of kleur, omdat ze van verschillende soorten bomen en bloemen afkomstig is. Dit heeft te maken met het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. Bloemenhoning is meestal neutraal van smaak en daardoor ideaal voor in de thee en yoghurt.

Manuka honing

Een honing die hele bijzonder eigenschappen heeft en vrij onbekend is, beter bekend als de teatree-olie honing.

Manuka honing (uitgesproken manoeka) is een monoflorale honing afkomstig van de Leptospermum Scoparium, wat een struik of kleine boom is en zowel in Nieuw Zeeland als in Zuidoost Australië voorkomt. De Leptospermum oftewel "Manuka" of "Tea tree” komt in geheel Nieuw Zeeland voor maar voornamelijk aan de Oostkust van zowel het Noordelijk en het Zuidelijk eiland, en in Australië in Tasmanië, Victoria en New South Wales. Manuka is de naam die in Nieuw Zeeland wordt gebruikt, en 'tea tree' is gebruikelijk in Australië en in mindere mate ook in Nieuw Zeeland. Deze naam ontstond nadat Kapitein Cook de bladeren gebruikte om een 'thee' drankje mee te maken.

De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van deze bloemen verzamelen, heeft een unieke smaak, en is veel donkerder en rijker dan klaver honing. Het bijzondere aan Manuka honing echter, is de sterke antibacteriële en schimmeldodende werking.

De beste kwaliteit Manuka honing met de meeste antibacteriële eigenschappen komt van bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur worden geplaatst met een overvloed aan Manuka struiken.

Lees meer over de kracht van Manuka honing
Laat je adviseren in onze winkel Stel een vraag