De nadelen van geraffineerde suiker

Het gevaar van overmatige suikerconsumptie

Suiker is in het dagelijks gebruik de naam van een zoetmakende chemische verbinding die veel in producten wordt gebruikt. Nederlanders horen tot de wereldtop van snoepers met een jaarlijkse consumptie van 31 kilo aan snoep, koekjes, en chocolade per persoon. Dan hebben we het nog niet over de pakken suiker, frisdrank en de vele voedingsmiddelen waar het in is verwerkt. Dat er vele nadelen kleven aan de suikerconsumptie, buiten tandbederf, is geen punt van discussie meer. Relatief weinig mensen beseffen dat overmatig suikergebruik is gerelateerd aan veel aandoeningen die een verwoestende uitwerking hebben op ons hele lichaam.

Wat is geraffineerde suiker?

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker? Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Witte suiker bevat geen goede stoffen meer.

Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen slaat je lichaam eigenlijk op voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.

De belangrijkste nadelen

  • Vergrote kans op tekorten aan vitamines en mineralen, met name magnesium, zink, koper, chroom, calcium, mangaan en vitamine B komen in het gedrang.
  • Vergroot de kans op overgewicht.
  • Veroorzaakt tandbederf.
  • Heeft een remmende invloed op ons immuunsysteem.
  • Heeft een negatieve invloed op de darmflora (goede darmflora) waardoor de weerstand nog verder daalt.
  • Het verhoogt de bloeddruk.
  • Vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Als suiker niet nodig is in de vorm van bloedglucose (bloedsuiker) wordt het omgezet in vet en dat is verzadigd vet.
  • Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed.
  • Suiker is opgebouwd uit glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Beiden kunnen zich in het lichaam binden aan eiwitten, dit wordt glycosylatie genoemd.
  • Dit zorgt voor veroudering van weefsel, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, complicaties bij diabetes (o.a. oogklachten) toeneemt en we sneller verouderen.
  • Bij mensen met een fructose-intolerantie veroorzaakt een overmaat aan fructose een verhoging van de urinezuurspiegel waardoor jicht kan ontstaan. Bij jicht wordt daarom in het algemeen fructose als puur zoetmiddel afgeraden.
  • Glucose kan de kans op mutaties in ons erfelijk materiaal (DNA) vergroten waardoor de kans op kanker kan toenemen.
  • Het beïnvloedt de bloedglucosestijging, waarop ons lichaam reageert met de aanmaak van extra insuline. Het hormoon insuline verlaagt het bloedglucose weer, maar stimuleert ook de vetvorming in ons lichaam. Als de bloedspiegel regelmatig schommelt, kan dit klachten geven: het zogenaamde hypoglycemie-syndroom.
  • Concentratieproblemen, duizeligheid en een enorme behoefte aan zoet zijn enkele klachten bij dit syndroom. Ook bij diabetes vergroot het een sterk wisselend glucosegehalte. Het ontstaan van hart- en vaatziekten en andere complicaties. Pure glucose (druivensuiker) geeft een snelle bloedsuikerspiegelstijging en fructose (vruchtensuiker) een langzame. Suiker (biet- en rietsuiker) dat is opgebouwd uit glucose en fructose, zit er tussenin.
Stel een vraag